tiistai 18. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa VI - Lahes


Lahti - 6.-9.8.2012


Maijun Maja ja Muona tarjoaa täysipainotteisen lomaohjelmiston vierailleen.

Olumppialaisten kunniaksi urheilullinen aloitus tälle viikolle ja vierailulle:

Roikkupuikula-heitto
Normaalit urheilujuomat


Urheillessa tulee nälkä. Siirrymme muonaosastolle herkkujen pariin:

Allergikon erikoisgrilliruokavalio
Kinkkua ja melonia



Omeneja - vain ei-allergikoille


(Juban tuotos lainattu sarjishaku.fi:stä)


  Quel fromage! Valkoviini sopii myös näiden ranskalaisten juustojen kanssa Tai punaviinin kanssa.














Hirrrrveen hyviä noi juustot ja viinit.
Enkä ollu ees hirrrrrveen humalassa.





Tiistain candlelight dinner. Tod.hyv. Suor.herk.





















Keskiviikkona siirrymme ulkoruokintaan.

Athens Palace
- Virhe: Allekirjoittanut seisoo joukon etunenässä tiedustelemassa pöytää.
- Tulos: Puolityhjään ravintolaan ei 13 hengen retkue pääse syömään ja tai juomaan, koska yhdessä pöydässä, jonka retkue haluaisi, seisoo vielä likaisia astioita edellisten asiakkaiden jäljiltä. Tarjoilijatar ehtii siivota pöydän vasta klo 23. Ravintola tosin menee kiinni jo klo 21.

Mamma Maria
- Virheen oikaisu: Joku viksumman oloinen eli tällä kertaa Risto lähetetään edeltä tiedustelemaan pöytätilannetta.
- Tulos: Tupaten täyden näköiseen ravintolaan pääsee 10 henkeen pienentynyt retkue syömään ja tai juomaan, vaikka vapaita pöytiä ei juurikaan näytä olevan. Retkue nauttii maukkaan ja kulinaristin mielestä yllättävän edullisen illallisen.

Pasta
Pizza

Mamma Marian valot





Seuraavana iltana on taas nälkä. Siirrymme Riston Rillille:


Grilliherkut. Vain lihamuki puuttuu.


Kattaus. Ja ne kynttilät taas.

HK:n simppaa ei pidä unohtaa. Eikä grillata.


Vatsat täynnä. Millään ei jaksettu kaikkee.




Harhaisnuori ja sen miäs poistuvat kun on 
tarpeeksi syöty, juotu ja jiipattu.

Moitimme: Jo Hämeenlinnasta tuttua vihan ilmapiiriä, joka täällä kuulemma johtuu ilmanvaihdosta, joka on kuulemma yhteinen naapurin kanssa, joka on kuulemma varsinainen pahanilmanlintu. Kiukkumakkaran eli ärjynakin puuttumista käsilaukusta kaupunkireissulla. Bubi ja Hupi Walleniuksen jatkuvaa urheiluselostusta.

Kiitämme: PALJON!!!!

Huomioitavaa: Blondilla emännällä lataa välillä vähän hitaasti ja toisinaan järjestelmä romahtaa. Uusi upea saunaosasto. 
Yöpyjille useita eri huonevaihtoehtoja. Huoneenvaihtomahdollisuus/-pakko kesken oleskelun. Myös vintti. (Jumallllauta!)

perjantai 14. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa V - Hml vkl


Hämeenlinna - 3.-5.8.2012


Perjantai: Ginnien Gastropub + Sallisen saunamaailma




Ronskista kotiruuastaan (eli nyrkillinen voita kattilaan ja kossu pakkaseen) tunnettu paikka tarjoaa vierailleen tällä kertaa...

... kinkkua ja melonia...
... punajuuri-mozzarellasalaattia...















... kotitekoista pastaa...




... ja melko normaalit ruokajuomat.




"Ei se viälä o valmis! Ananas... Ei ananasta. Parsa... Ei parsaa. Munakoiso... Ei munakoisoa."

Eli pastan valmistumista odotellessa voi tästä vaikka vilkaista Peteliuksen ja Heiskasen Velipuolikuusta tutun sketsin:







Jälkiruuaksi talo tarjoaa hyvvee mustikkahässäkkää ja muuten saman irlantilaiskahvin.



Ruokailun jälkeen pääsemme Sallisen saunamaailmaan. Oheen luonnollisesti
normaalit saunajuomat.


Moitimme: Ahtautta saunanlauteilla. Vihan ilmapiiriä. Juopuneiden lukumäärää.

Kiitämme: Komeita maisemia parvekkeelta. Paljon nauramista. Juopuneiden lukumäärää.

Huomioitavaa: Ennen nukkumaanmenoa kannattaa tarkistaa mahdollisesti muuttunut huonejärjestys, ettei vanhasta muistista änkeä väärään sänkyyn eräskin miäs!




Lauantaina päiväkahvit ja voisilmäpulla à la Café Laurell sekä normaaleja välijuomia terasseilla. 
Illalla rakas Hans ystävällisesti vie meidät ulkoruokintaan voittamillaan jalkapalloveikkausrahoilla.





Ruokapaikkana Popino. Kiitämme. Moitimme allekirjoittaneen käytöstä 
eli kastiketahroja ja vesilammikkoa pöytäliinalla.



Normaalit jälkiruokajuomat nautimme Kahvila Vinkalossa:






Sunnuntaina tarjolla emännän tekemää lihapiirakkaa. Ja nakkii. Ja komea kuutamo.





Loppuun vielä varoituksen sana:


Kiitos ja anteeks.


keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa IV - GASTONE

(ravintolan nimi ennallaan ravintolan julkiseksi suosittelemiseksi)

Helsinki - 2.8.2012


Saapuminen ja vastaanotto:

Mattolaiturilla...

... nautittujen kuohujuomien (à 8,60)....



... ja aivan liian monen kilometrin kävelyn jälkeen (kenen idea oli juuri tänään laittaa nämä kengät jalkaan?)....

... erittäin ystävällinen tervehdys ravintolan ovella ja pöytäänohjaus samantien. 

"Hiltusen nimellä olis varaus."

"Tervetuloa! Onkos se ihan vallan Virpi itse kun nyt saapui?"

(Jaaha, että tälle linjalle lähdetään, että tuttavalliseksi oikein heittäydytään, että tämä tarjoilijatar ei ole vain kaunis vaan myös mukava, no ammattitaitoa sillä tuskin on, odotetaan vaan.)

Odotellessa aperitiiviksi Proseccoa (7,80).



Tilaus:

"Me ollaan Virpi vähän odoteltu sulta sähköpostiin sitä ruokatilausta niiden sun allergioiden takia."

"No kyllä mä sen lähetin silloin samalla kun tätä henkilömäärääkin varmistelin..."

(Voi helevettiläinen, tää menee ny sit taas pieleen!)

Tarjoilija juoksee keittiöön ja takaisin.

"Hei, oli se sun sähköposti tullu, se löyty tuolta koneelta nyt, ei mitään hätää."

(Ai tässäkö ne nyt spontaanisti muka vaan tekee mulle ne mun tilaamat ruuat ilman selleriächiliäpersiljaahasselpähkinöitä?)

Ruuat tilataan heti kun yhden seuralaisen lukulaseja on kierrätetty kolmen naisen kesken, jotta näkee ruokalistaa lukea. Kun rva K tiedustelee hra K:lta mitä tämä aikoo syödä, kuuluu pöydän toisesta päästä "MITÄ?!" ja hra H suosittelee hra K:lle kuulolaitteen säätämistä.


Alkuruoka:

"Sähän olit alkuun halunnut sen Caprese-salaatin kunhan vaan vaihdetaan se salaatinkastike toiseen. Mutta kokki tuolta huuteli, että hänellä sattuis nyt olemaan tässä Virpillekin sopivaa kanttarellikeittoa."

(Ai jaaha, että oikein listan ulkopuolelta jotain, mikäs paikka se tämmönen on?)

Allergikolle tuodaan soppa (€ 11,80) ja se on taivaallisen hyvää! Se on niin hyvää, ettei allergikko ehdi kiinnittää huomiota seuralaisten ruokiin. Ilmeisesti niillekin kuitenkin maistuu.



Pääruokaa odotellessa tarjoilija nappaa hartioista kiinni: 
"Ja Virpikin täällä on vielä elossa, ei ole tullut mitään kohtauksia, mukavaa."


Pääruoka:

(Varmaan kyllä en usko, että saan pääruuaksi sitä savupaistettua maksaa, kun se sähköposti oli mennyt hukkaan.)

"Ja Virpille oli tämä hiiligrillattu maksa." (€ 22,90)

(Eikäkö sehän olikin hiiligrillattua, ei savupaistettua.)

“Me jouduttiin tekemään sulle tollanen kerma-sipuli-kastike, kun se normisoosi ei olis sulle sopinut. Käykö näin?"

(Kiitos käy, voi miten hyvää tämä maksa on, siis taivaallisen hyvää, ja soosi, sanoisinko taivaallisen hyvää, ja maukkaita kesäperunoitakin tykö.)



Allergikko ei edelleenkään ehdi kiinnittää huomiota seuralaisten ruokiin, ja hyvä kun valokuvia muistaa ottaa, kun näin hyvää roseeviiniäkin osasivat suositella, kun allergikko nyt ihan väkisin halusi sen lasillisen (16 cl /10,45) roseeta maksansa kanssa, ja vielä viilensivätkin sen siinä karahvissa erikseen kun eihän näin kesähelteillä liian lämmin rosee oikein maistu.

Porukan nuoriso eli Miska ja Sonja keskustelevat.... jostain.... nuorisoasioista.... Hra K on ulkona tästä(kin) skenestä. Tarjoilija, joka on osoittautunut myös erittäin ammattitaitoiseksi (sekin vielä!) käy pöydän vieressä ja epäilee, että meillä on kovaäänisestä ja jatkuvasta naurusta päätellen kaikki hyvin.

(No toistaiseksi on, mutta kyllä tämä tästä vielä muuttuu, ei näin täydellistä iltaa ole olemassakaan.)



Jälkiruoka:

Tupakkitauko pihalla ennen jälkiruokaa. Sisälle palattuaan allergikko huomaa tarjoilijan puhuttelevan jo Merviäkin etunimeltä. Kivahan se on, että seurueesta parikin merkittävää henkilöä etunimeltä opetellaan, mutta joku tässä nyt kyllä vielä menee väistämättä pieleen - tällaista palvelua ei nyt vaan yksinkertaisesti voi ravintolassa saada.

(Mitäs minä olinkaan tilannut jälkiruuaksi, ai tässähän se onkin jo pöydässä.)

"Ja Virpille on siinä se raparperipiirakka. Me jouduttiin se marjasoosi jättämään pois, kuten puhe oli, ja koristemansikka, mutta laitettiin sulle mustikoita tilalle. Toivottavasti maistuu."

(Ai niin, taas raparperiä, pirsana kun eilenkin jouduin tätä syömään... Ai mutta tämähän on, no, taivaallisen hyvää. Äänestän keskenäni tämän raparperipiirakan (€ 9,50) maailman parhaimmaksi.)




"Ja mites kahvia? Minkälaista kahvia Virpi tykkää juoda? No meillä ei ole lattea, mutta cappuccinoa... Ei, ei ole aamiaisaika, mutta ei me siitä välitetä kun meillä on aina cappuccinoaika. Ja sen kanssahan sopii sitten mainiosti lasillinen Baileystä."

(Jaaha, että cappuccinon (4,50) tykö vielä kermaliköörit (7,40) tuli tilattua. Ihan huomaamatta.)

Seuralaisillekin varmaan maistuu, vaikkei allergikolla vieläkään ole mitään tietoa mitä ne syö ja juo. Kai ne nyt kuitenkin jotain syö ja juo. Kaikki keskittyminen menee omista herkuista nauttimiseen.


Lasku:

"Ja kuka maksaa kenet? Jaa Virpi ottaa tuon miehen tuosta vastapäätä. Ai mitä, eikö se Mervi kuulunutkaan tuolle toiselle miehelle, ai tässäkö on rouva. No hyvä että saadaan perhesuhteet selviksi."




"Niin ja se miesten viinipullo sitten puokk..."

"Joo, mulla on kaikki tiedossa, se on mun homma."

(Anteeksi, mutta kun yleensä aina pitää sekaantua.)

Ja sitten tulee se virhe, tähän se täydellinen ilta nyt sitten kaatuu! Allergikko tarkistaa laskuaan:

"Kuules hra K, sun tyttäres kaakao on näköjään tässä mun laskulla, jäät auki."

Tarjoilija ilmestyy selän taakse.

"Ai mitä, herranjestas, olenko mä nyt laittanut Sonjan kaakaot väärään laskuun. No se otetaan siitä heti pois. Sitä ei tarvi sitten kenenkään maksaa. Minun virhe."

(Ai jaaha, että tällä lailla tuosta vaan hyvitetään virhe heti samantien ja ilmaisia kaakaoita asiakkaille jaellaan.)




Vielä pannullinen sitruslikööriä (0 euroa) ja pari kipollista Fazerin sinisiä konvehteja (0 euroa) joista suurin osa päätyy allergikon käsilaukkuun. 

(Sori vaan, te muut saatte niitä joka päivä lähi-Alepasta ja Siwakin on yllättävän lähellä, menkää sieltä hakemaan).












Moitimme: Emme mitään emmekä ketään.
Kiitämme: Kaikkea ja kaikkia.

Menkää ihmiset tänne syömään!!! 
Tähän paikkaan jättää rahansa mielellään.



RISTORANTE GASTONE
Korkeavuorenkatu 45, Helsinki

www.gastone.fi


lauantai 8. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa III - BÅTHUS

(ravintolan nimi muutettu ravintolan yksityisyyden suojaamiseksi) 

Helsinki - 1.8.2012


Saapuminen ja vastaanotto:

Raikkaan merituulen puhaltaessa, auringon porottaessa, samassa veneessä jättehurmaavien suomenruotsalaisneitosten kanssa, niiden jättemielenkiintosia juttuja kuunnellen.
(Venemaksu 5,00 / huvud)

Pientä odottelua ravintolan ovella... ... ... ...

Aperitiiviksi perinteinen Kir Royal (8,70). Seuralaisille Dry Martinit (á 10,40).
Ja tykö saaristolaisleipää (0 euroa).                                              



Tilaus:

"Niin kun mulla oli niitä allergioita ja olen jo ennakkoon tilannut mun ruuat."

"Ai jaa, no täytyypä kysyä."

Tarjoilija menee ja tulee.

"Ei meiltä löytynyt mitään tietoa."

"Mutta kyllä tää on sähköpostitse varmistettu mulle..."

(Voi helevettiläinen, pieleenhän tää ny sit kuitenkin menee!)

Tarjoilija menee ja tulee.

"Keittiöstä löytykin joku lappu eli asia on selvä. Mitäs allergioita sulla nyt sitten oli ja mitä haluaisit syödä?"

(Niin siis siellä keittiössä oli se lappu?)

"No ne mitä olin tilannut ennakkoon, alkuun varmaan toi kesäsalaatti, ja pääruaaksi sitä karitsaa."

Seuralaiset nälkäisinä haluaisivat jo tilata mutta tässä nyt selvitellään vielä. Ja kun tämän(kin) allergikko juuri halusi välttää, että ei ny tehrä tästä numeroo...

Allergikko ojentaa vielä varuiksi lompakostaan tarjoilijalle allergialuettelonsa.

Tarjoilija menee ja tulee.

"Joo, me voidaan tehdä sulle semmonen salaatti."

(Ai voitte, no kiva, kiitti.)

Seuralaisetkin pääsevät tilaamaan vihdoin ja viimein.


Alkuruoka:

Allergikko syö yllättävän mauttoman salaatin. Siinä on marinoitua mozzarellaa, rapeita kasviksia eli porkkanaa ja retiisiä sekä neidonsalaattia eli sekalaisia vihreitä lehtiä. Ja perunalastu! €12,20


(Eikö tähän kuulu mitään kastiketta? Ihan vaikka pelkkä oliiviöljy olisi ollut kiva ylläri.)

Seuralaisten ruuat ilmeisesti maistuvat, alkuun on naattiporkkanasoppaa ja merisiikaa.


Pääruoka:

Allergikolle siis sitä ennakkoon tilattua karitsaa.

"Ja sulle tuli sitten se härkä."

(Eikäkö lammasta!)

"Mä olin kyllä tilannut sitä karitsaa."

Tarjoilija menee ja tulee.

"Kyllä sieltä nyt härän pihviä olis tulossa."

(Mut ku määää tahon lammasta!)





Seuralaisten päivän kala - tänään siika - 
päivän hintaan - tänään €27,00 -
ja ruohovasikankylki saapuvat.

Allergikko ei vielä saa mitään.

"Hyvää ruokahalua, aloittakaa nyt ihmeessä ettei jähy."

Eikä vieläkään mitään.

. . .  . . .  . . .


Toinen tarjoilija tulee tarjoamaan lisää maukasta saaristolaisleipää, samalla tiedustellaan allergikon pääruuan kohtaloa.

"Joo se sun karitsa tulee ihan kohta."

(Jee, määää saan sittenkin lammasta.)

Tulee lautanen. Siinä jotain perunahässäkkää, sipulia ja pihvi. Iso pihvi.

(Ei tää nyt kyllä oikein karitsalta näytä.)


Seuralaisille tiedoksi, tämä onkin marmorihärkää. Herkullista... Mutta ei nyt ihan sitä mitä oli tilattu. Eikä ihan sitä mitä listallakaan luki. Bearnaise puuttuu. Tilalle ei ole osattu valmistaa minkäänlaista korvaavaa soosia. Liha maistuu kyllä. Ja on luonnollisesti listan kallein annos. €32,00. Kun muuten ei vielä harmittanutkaan tämä allergikkona olo.

(Jälkiruoka kyllä hyvittää vielä kaiken harmin, rauhallisesti nyt vaan.)


Jälkiruoka:

"Ja mitäs laitetaan jälkiruuaksi?"

"Mulle se suklaakakku + suklaamousse + passionhedelmä -jälkkäri, jonka olin tilannut ennakkoon"

Tarjoilija menee ja tulee.

"No se ei kuulemma käy sulle. Siinä on hasselpähkinää tai soijaa tai jotain."

(Ei sentään selleriä?)

"Sieltä ehdotettiin pannacottaa..."

(Onko pakko jos ei taho?)

"... tai sitten kun on tällanen tilanne...."

(Ei ny jumalauta tehrä tästä taas numeroo!)

"... niin sanoivat keittiöstä, että jos haluat, niin saat ottaa tosta meidän seittemän ruokalajin menuusta sen jälkkärin, siinä olis karamellisoitua raparperia..."

(Tää tykkää raparperista, tosin sitä on tilattu huomisillaksikin siellä toisessa ravintolassa, no ei kai se haittaa.)

"... orvokkivaahtoa..."

(Vau, mitähän se on?!)

"... ja piimäsorbee."

(Tää rakastaa piimää!!)

"No kiva, kuulostaa hyvältä, mä otan sen, kiitos paljon."

(Vaikka tuskin mikään suklaakakku-suklaamousse -yhdistelmää voittaa.)

Seuralaisille tuodaan 8 euron mango-vadelma-mehujää... 



... ja palmusokeripannacotta.                     













Allergikolle se ihanan kuuloinen jälkkäri, €12,00.


(Mummo on opettanut, ettei ruuasta saa sanoa, että pahaa, joten en sano, mutta ei tätä raparperihässäkkää voi syödä.... orvokkivaahto on hassua, mutta ei siinä mitään makua oikein ole... miltähän tuo piimäsorbee maistuu.... oi miten ihanaa!)


Lasku:

"Teillä oli kaks pulloa viiniä?"

(Mitäkukahäh, onko nää ehtiny lomottaa toisen pullon viiniä sillä aikaa kun tää kävi tupakilla?)

"Juu ei kyllä ollut kuin yksi." 

(Twisted Zinfandel, Delicato, USA €46,00)

Ei tää ny ihan menny niinku Strömsössä, vaikka asiakaskunnasta päätellen kyseisellä kielialueella oltiinkin. De' var inte så jättekiva.


Moitimme: Hirveetä hässäkkää, näillä hinnoilla.
Kiitämme: Loistavaa seuraa, upeita maisemia.


 







keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa II - Pääkaupunkiseudun kotikeittiöt


Casa Massala, Käpylä - 30.7.2012

















Sanotaan, että jokaisella on yksi tälläinen: Salaisuus.
Yksi salaisuus julkistettakoon tässä ja nyt: Kaikkien aikojen paras ikinä milloinkaan kasvissosekeitto - selleritönperunaporkkanabataattisellainen.

Moitimme: Kaikkia niitä ihania herkkuja, jotka aiheuttavat ähkyyn asti syömisen monta kertaa vuorokaudessa. Ikkunassa roikkuvia rintaliivejä, jotka saattavat herättää epäilyttäviä mielikuvia paikan tasosta... tai muuten vain mielikuvia.
Kiitämme: Edullisia hintoja ja Chef Salmelan paneutumista vieraiden allergioihin sekä normaaleja ruokajuomia. 
Huomioitavaa: Tod.hup. Suor. naur. Yöp.mahd.





Salosen Salaattibaari, Kallio - 1.8.2012


Talon emäntä kuulemma kokkaa paljon. Lähinnä alkoholipitoisia ruokia. Spesiaalina viskikana. Tällä kertaa viskit juotiin tosin ihan sellaisenaan ilman kanaa ja lounaaksi oli tarjolla herkullista halloumi-vadelma-salaattia.

Moitimme: Lyhyeksi jääneitä yöunia.
Kiitämme: Pitkäksi venähtäneitä öitä.
Huomioitavaa: Yöpymismahdollisuus.





Nuutisen Piirakkapuoti, Kaivoksela - 3.8.2012

Huhut leivonnaisesta kiirivät jo edellisiltana Helsingin keskustaan ja lupaukset lunastettiin todella maukkaalla mustikkapiirakalla.

Moitimme: Kulinaristin kiireistä aikataulua.
Kiitämme: Leppoisaa tunnelmaa. Keskipäivän piirakkahetkeen sopivia ruokajuomia.
Huomioitavaa: Sijaitsee näppärästi Helsinki-Hämeenlinna -tien varrella.

maanantai 3. syyskuuta 2012

Kesän kulinaristiretket, osa I - Viintä

Tampereen Viinikylä - 27.7.2012

Kulinaristin tilaama kolmen pippurin härkä muuttuu pitkähkön allergialuettelon vuoksi paahdetuksi maissikananrinnaksi. Niin herkullista härk... kanaa ei olekaan tullut syötyä sitten... ikinä. Oheen hyvää musiikkia, paljon ystäviä ja normaalit ruokajuomat:





Moitimme: Shiraz-viiniä, josta kulinaristin miähelle tuli - aivan kuten varoitettiin ja niistä tusinasta muusta viinilasillisesta huolimatta - pää kipeäksi, sekä Geburtstagswiener..eikäkö..Gewürztraminer-viiniä, jota moitimme aina ja joka paikassa joka tapauksessa, koska olemme mistään mitään ymmärtämättömiä viininkittaajia.

Kiitämme: Ystävällistä palvelua, keittiön tasoa, edullisia hintoja, seuralaisia, esiintyjiä, ilmaista kotiinkuljetusta ja sitä että kulinaristin miäs ei sittenkään oksentanut sinne autoon.