Ei, kyseessä ei tällä kertaa ole kauneusmittelö, vaan ikimuistoinen illanvietto Miss Hops -ravitsemusliikkeessä. Odotukset ovat korkealla. Syystä, että kovasti mainostettu ja kehuttukin paikka ehti olla vain hetken auki ensimmäisen ja toisen lockdownin välissä (eikä sinne silloin tietenkään kukaan ehtinyt) sekä noin yleisemmin sen vuoksi, että edellinen ravintolailta sijoittuu lokakuulle (#2020).
Alkuvalmistelut: Sovitaan seurueen kanssa sopivainen päivämäärä, tarkistetaan ravintolan ATK-sivulta aukioloajat (lauantai klo 17->) ja otetaan puhelu pöytävarauksen suorittamiseksi:
-Haloota, Hiltunen, pöytää varaisin seuraavalle lauantaille, onko mahdollista päästä terassin puolelle?
-En voi luvata, mutta laitan varaukseen toiveen tästä.
-Auttaako asiaa, jos tullaan heti silloin kello 17 kun avaatte?
-Juu, kyllä, eiköhän. Saanko nimen ja sähköpostiosoitteen, niin laitan samantien varausvahvistuksen.
Puhelu on tuskin päättynyt kun sähköpostiin kilahtaa varaus nimellä HILTONEN.
Ja kyllä, asianosaiselle on täysin selvää, että tuona lauantaina pelataan Bundesligaa ja koska kaupungin oman joukkueen peli osuu kyseiseen iltapäivään on myös täysin selvää, ettei tässä paikassa näytetä tv-vastaanottimista jalkapalloa. Kuinka niin, saattaa nyt joku kysyä. No siten niin, että jos peli alkaa jo 15:30 ja baari aukeaa vasta 17:00, niin yhtälöhän ei toimi.
Lauantai: Kuuden hengen seurueesta kolme ensimmäistä saapuu paikalle n. klo 16:59. Terassi on täynnä, ja sekä ulkona että sisällä useampi töllötin huudattaa potkupalloa.
-Hyvää iltaa!
-Mmmm.. niin, mitä?
-Hiltunen, olisi pöytä varattuna. (Ojentaa kännykkäänsä näyttääkseen sähköpostiin saapunutta varauskoodia.)
-Montako henkilöä?
-Kuusi (mikä selviäisi tästä kännykän näytöltä). Oli myös toive, että jos tuohon terass...
-Eiköhän me täältä sisältä jostain teille pöytä löydetä. (Kääntyy kannoillaan ja huitoo kohti neljän hengen pöytää.)
Seurue istuutuu alas, tarjoilija käy hakemassa jostain yhden lisäpöydän ja tyrkkää sen aiemman huitomisen kohteena olleen pöydän jatkoksi. Nappaa vielä naapuripöydästä yhden tuolin, joiden lukumääräksi saadaan näin ollen viisi. Ihan vaan vinkkinä, että KUN HILTONEN ON TEHNYT PÖYTÄVARAUKSEN KLO 17 KUUDELLE HENGELLE, NIIN SE PÖYTÄ PITÄÄ OLLA VALMIINA KELLO 17 JA - YLLÄTYS, YLLÄTYS - KUUDELLA TUOLILLA VARUSTETTUNA!!!
Huonekaluja siirrellyt tarjoilija poistuu ja toinen tarjoilija tuo juoma/ruokalistat. Kolmas tarjoilija tulee melko pitkän ajan jälkeen ottamaan tilauksen. Seurue yrittää juomia odotellessaan virittää keskustelua, mutta pallourheilu televiissiossa on niin kovalla, ja ketutuksen tila myös sen verran korkealla, että huutamiseksihan se menee. Juomiakin joutuu odottamaan ja kaiken lisäksi Vfl on yhden maalin tappiolla.
Kun juomat lopulta saapuvat, sovitaan, että tarjoilija ilmoittaa heti jos terassilta vapautuu pöytä. Seuraavaksi havaitaan, että siiderimuki on rikki. Yksi niistä seitsemästä tarjoilija(ttare)sta saadaan lopulta vinkattua paikalle, selvitetään tilanne ja pyydetään uutta - ehjää! - lasia (GLAS - lausutaan "glaas").
Vartin odottelun (ja varovaisen siiderin siemailun) jälkeen pöytään toimitetaan jäitä (EIS - lausutaan
"ais"). Seurueen jäsenet 1 ja 2 joutuvat lähtemään hermosauhuille. Jäsen nro 3 jätetään vahtimaan juomia ja käsilaukkua. Tupakoitsijat havaitsevat, että jalkapallokisa on päättynyt (siihen yhden maalin tappioon) ja porukka on hävinnyt terassilta ja vapaita pöytiä on jopa useita. Valloitetaan ulkotiloista pöytä ja ilmoitetaan sisälle jääneelle jäsenelle tilanteen kehittymisestä. Hän seuraa perässä kunhan varmistaa vielä tarjoilijalta, että se rikkinäinen lasi varmasti heitetään pois. Tarjoilija on hämmentynyt tästä tiedosta koskien lasia (GLAS). Kun ei nyt toisi kuitenkaan lisää jäitä (EIS).
Jäsen nro 4 liittyy seuroihin ja tilaa heti saavuttuaan paikan kellarioluen. Kun sen mahdollista saapumista pöytään on tiedusteltu kolmen vartin sisään pariinkin otteeseen, ounastellaan kellarin olevan melko syvällä. Kellarissa sijainnevat myös WC-tilat, joita onkin tarpeellista lähteä etsimään. Ensin silmiin osuu kuitenkin ravintolan ovessa mainitut aukioloajat: lauantai klo 14 ->, JOKA NYT EHKÄ HIEMAN POIKKEAA NETTISIVUJEN TIEDOSTA JA PUHELIMESSA KÄYDYSTÄ KESKUSTELUSTA!!! Seuraavaksi havaittu kyltti kertoo naisten käymälän sijaitsevan salin takaosasssa. Päädytään opastenuolta seuraten invavessaan. Toisella käynnillä ei seurata opasteita eikä nuolia, vaan luotetaan miespuolisten jäsenten sanaan siitä, että kellarikerroksessa sijaitsee miesten käymälän lisäksi myös naistenhuone.
Siiderien ja oluiden (24 hana- ja n. 100 pullovaihtoehtoa) oheen tilataan napanteri silloin toinen tällöin. Ensimmäisenä listalta valittua ei kuitenkaan nyt justiinsa tällä hetkellä ole valikoimissa. Eikä sitä toista. Kolmannella yrittämällä sentään tärppää.
Ruokailukin suoritetaan jossain välissä. Allergikko tilaa perusturvallista, mutta haluaa kuitenkin varmistaa tilanteen ja ojentaa tarjoilijalle listaa kielletyistä aineista. Henkilökunnan edustaja ei kuitenkaan tunnu tietävän, mitä sillä tekisi, joten neuvotaan häntä VIEMÄÄN SE VAIKKA SINNE KEITTIÖÖN!!!
Neljästä tilatusta annoksesta kolme saapuu yllättävänkin nopeasti. Allergikko varmistaa vielä, että hänen erikoisruokavalionsa on huomioitu. Mutta tämä tarjoilijatar ei nyt juuri tästä asiasta tiedä mitään ja poistuu olkiaan kohautellen. Miähen odotellessa vielä omaa annostaan, annetaan muille lupa aloittaa syöminen, ettei jähy. Ruoka yllättää positiivisesti, sillä se on maukasta.
|
LÁNGOS RUHRPOTT 2.0 eli unkarilaistyyppinen taikinaplätty, täytteenä naudan jauheliha, punasipuli, crème fraîche ja Cheddar-juusto. |
Naapuripöydän kahdesta upeasti harmaantuneesta leidistä toinen saa eteensä ruoka-annoksen, joka (nälkäisen) miähen silmissä näyttää juurikin siltä, mitä on tullut tilattua (MISS HOPS BURGER-KUGEL 2.0 eli Lángostaikinassa Mozzarellaa, Cheddaria, rucolaa ja karamellisoitua sipulia). Leidi itse kummastelee hieman annostaan.
Leidi tarjoilijalta: Mikä tämä on?
Tarjoilija leidille: Eikö se ole se mitä tilasitte?
Miäs tarjoilijalle: Onko tuo Miss Hops Burger-Kugel?
Leidi miähelle: Tilasitteko te tämän?
Miäs leidille: Kyllä se ainakin siltä näyttää. Mitä te olette tilannut?
Leidi tarjoilijalle: Onko tämä se mitä minä tilasin?
Miäs tarjoilijalle: Onko tuo ehkä minun Miss Hops Burger-Kugel?
Tarjoilija miähelle: Eikö teidän ruoka ole vielä tullut?
Leidi miähelle: Me voimme kyllä jakaa tämän, haluatteko tästä puolet?
Ennenkuin kukaan kuitenkaan ehtii jakaa yhtään mitään jostain takaoikealta ilmestyy toinen tarjoilija kiikuttaen miähen burgerikuugelia. Muun seurueen lautaset ovat jo aikaa sitten tyhjentyneet, joten tilataan välinapanterit. Paikallinen Fisu. Puoli tuntia odoteltuamme joku huomaa ihmetellä, että tuliko ne snapsit jo, onko ne mahdollisesti jo juotu ja mitä muuten tulikaan tilattua. Ei, Fisut eivät ole saapuneet eivätkä tulleet juoduiksi. Uusi yritys:
-Anteeksi, tuleekohan ne meidän Fisut kohta?
-Oletteko te tilanneet sellaiset?
-Kyllä.
-Milloin?
-Puolisen tuntia sitten.
-Keneltä?
-Tarjoilijaoletetulta.
Toinen puolisen tuntia kuluu kunnes Fisut saapuvat. Seurueen jäsen numero 4 alkaa epäillä, että olemme joutuneet piilokameraan. Annamme tarjoilijalle palautetta tähän asti tapahtuneesta ja saamme ilmaiset snapsit. Joiden tulo luonnollisesti kestää hieman.
Seurueen jäsenet 5 ja 6 ovat myös saapuneet paikalle. Tilataan oluita, siidereitä, mojitoita, jekkupellejä ja mitä näitä on. Palvelun hitauskaan ei seitsemännennen tai kahdeksannennen snapsun jälkeen niin haittaa. Iltalöysin ilmeisesti alkaessa osa tarjoiluhenkilökunnasta vaihtuu ja seurueemme vaihtaa samalla juomien tilaustaktiikkaa eli ottaa käyttöön tarjoilijoiden työtehtävien helpottamiseksi listalta löytyvät juomien numerot. Siksi, että vehnäolut, jota on tilattu koko ilta samalla nimellä, onkin jossain kohtaa eri värinen ja eri makuinen (muuten sama). Ja myös siksi, että onhan se ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää haluaako asiakas Samuel Smith -siiderin vai Sommersbyn. Niinpä loppuillasta kaikkien elämän helpottamiseksi siirrytään tilaamaan BRLO -sidukkaa. Ei sen lausuminen yhtään sen yksinkertaisempaa ole, mutta numero jää mieleen: 404. Huomioidaan ohimennen myös, ettei olutlistan nroa 102 pidä mennä tilaamaan. Siitä puuttuu nimittäin alkoholi.
Miäs kokee juoneensa riittävästi ja lähtee kotiin. Pöytään jää puolikas vehnäinen. Henkilökunnan edustaja yrittää ilmeisesti terassin portilla vielä tiedustella onko lasku maksettu, mutta koska miähellä ei ole tapana tämän kylän baareissa juomiaan maksella, jatkaa hän päättäväisesti etukenossa eteenpäin. Laskun maksu jää näin ollen muun seurueen setvittäväksi ja kuitista päätellen lompakkoja on kaiveltu klo 00:27. Samalla kun kerätään kasaan n.350 euroa annetaan sille ainoalle jotenkuten hommansa hoitaneelle tarjoilijalle rakentavaa palautetta ravitsemusliikkeen toiminnasta. Hän päättää lähettää paikalle ravintolapäällikön, joka lupaa käsitellä seurueen ilmituomat ongelmakohdat seuraavan päivän henkilökuntapalaverissa. Ja pahoittelee, ettei amerikankielinen tarjoilija ollut vielä oppinut sanoja GLAS ja EIS. Päätetään tämän illan palaveri ja poistutaan paikalta. Pois on hyvä.
|
MISS HOPS ?? |
PS. Yhdeksän päivää myöhemmin kaupungin katuvilinässä joku nuori pojankloppi hymyilee ja tervehtii iloisesti. Vastataan tervehdykseen ja pari minuuttia myöhemmin hoksataan, että sehän oli se Miss Hopsin ravintolapäällikkö!