tiistai 2. huhtikuuta 2013

Päässsiäinen


Tikkutiistai

Kun ne siellä Käpylässäkin osti lammasta pääsiäiseksi, niin miksei sitten täälläkin. Ei tämä kyllä vissiin koskaan ole lammasta pannut... laittanut, mutta ei kai se nyt niin vaikeaa voi olla. Jaa, pitäisiköhän sitä tilata lihakauppiaalta etukäteen, että varmana saa. Soitto lihakauppaan, paljonkohan sitä... kyllä varmaan 500 g riittää. Lihakaupan rouva kysyy monelleko henkilölle on tarvis, kun yksi pauna on aika vähän. No pannaan sitten 700 grammaa. Kesken puhelun tulee kyllä miäleen, että kutsutaanko se yksi saksalaisvahvistus pääsiäisaterialle... Mutta kyllähän siitä riittää, kun semmoset 200 grammaa per pää on riittävästi. Mutta puhelimessa rouva meinaa, että 700 g on kahdelle hengelle sopiva, kun ei siitä lihasta aina tiedä. Mitä ei tiedä???


Kiirastorstai

Kiirusta pitää. Viimeiset toimistohommat kun on tämä sihteerin virkakin vielä olemassa. Sitten pääsiäissiivous. Pahimmat pölyt pois ja pääsiäiskoristeet pöytään. Ja kauppaan. Kas, jakavat olutilmaisnäytteitä täällä. Poikaystävä sai jo omansa, jonka lahjoittaa kyllä kuulemma miähelle, mutta pitäähän sitä itsekin hakea. Että miäs saa kaksi ilmaiskaljaa. Ilmaiskalja on hyvä, kun se olut on muuten niin kallista täällä Saksan maalla vai eikö ole? Syntiähän tämä varmaan on. Ilmainen alkoholi. Ainakin näin pääsiäisenä. Kiitos Jeesus. Amen.

Maalattuja munia pitää ostaa myös, minä en kennenkään munia maalaa. Ja se lammas pitää hakea. Se lihapala siis, ei kai koko lammasta. Kuten puhelimessa sovittiin, liha noudetaan torstai-iltapäivänä. Hiltunen päivää, oli lammasta tilattu. "Mikä oli nimi?" Hiltunen. "Mikä?" Hil-tu-nen. "Lauantaiksi oli tilattu." Eikäkö täksi päiväksi. "Ei kun lauantaiksi." Eikäkö täksi päiväksi!! Kymmenen minuutin setvimisen ja lihamestarille otetun puhelun jälkeen selviää, että liha oli tilattu täksi päiväksi, ja kaiken lisäksi se lihakimpale löytyy. "Se on nyt kyllä reilu kilon pala, mutta parempi niin, kun ei siitä lihasta tiedä." MITÄ EI TIEDÄ??!! Mutta eipä tuo haittaa, nyt voi sitten sen saksalaisvahvistuksenkin kutsua pääsiäisaterialle. Otetaan vielä pupun muotoista makkaraa miähelle. Ja kaupanpäällisiksi antavat sinisen munan. Illalla sitä harhautuu viälä miähen kanssa kahden kapakin kiarrokselle, kun miähälläkin alkaa neljän päivän vapaa.


Piiiiiitkäperjantai


No ei tämä nyt niin pitkä ole. Aika normi. Rentoa ja leppoisaa on. Valkea joulu jäi puuttumaan, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että saadaan valkea pääsiäinen. Kivakiva! Perjantai on perinteisesti pastapäivä, joten makaroonit kattilaan ja bolognesesoosia tykö. Miähellä on lasissa erinomaisen hyvää punaviiniä (ilmaispullo edelliseltä viinikauppareissulta) ja sitä tulee sitten maisteltua.




Lankalauvvantai

Aamiainen:

Munat
Perunapiirakat
Pupumakkara

Illallinen:

Lammas marinoidaan valkosipulilla ja rosmariinilla. Kokki ja apukokki äidin lahjoittamilla aperitiiveillä:
















Lampaanlihaa ei pidä paistaa liikaa eikä liian kuumassa. Kuulemma semmonen 75 asteen sisälämpötila on hyvä. Onneksi on se paistomittari, joka löytyi sen joulukinkun paistamisen jälkeen. Kun lammas on ollut uunissa reilun tunnin, 125 asteessa, mittari näyttää 60 astetta. Apua, illallisvieras tulee kohta eikä tää liha paistu. Lisätään uunin lämpötila 150 asteeseen, se kai menettelee vielä. Reilun vartin kuluttua 25 astetta kuumemmassa uunissa muhineen lampaan lämpötilaksi paistomittari näyttää alle 55 astetta.... MITÄ VIT...??!!


Mutta hyvä siitä tulee. Rosmariiniperunoita ja punaviiniliemi tykö. Ja lihaa on riittävästi kolmellekin hengelle. Hyvää ruokahalua!

 



Gottfried näyttää hieman järkyttyneen lajitoverin kohtalosta:

Lammasta ennen ja jälkeen


Jälkiruoka on hommattu Suomesta viikkoa aiemmin:

Muumejako näistä kuoriutuu?


Tänään on myös Tabletop Day, joten pelit ja vehkeet esiin:

Alhambrassa


1. pääsiäispäivä

Tulee nukuttua pitkään. Ja sitten viime yönä ne on menny kelloja kääntämään eli tuli nukuttua vielä tunti pidempään. Maalattuja munia aamupalaksi ja lammasta päivälliseksi. Siitä reilun kilon palasta riittää ja riittää.... Kun ei se lihakaupan rouva siitä lihasta tiennyt. En tiedä minäkään. Muuta kuin että se maistuu. Tänäänkin. Ja sitä jää vielä. Iltasella alkaa tehdä mieli siideriä. Jos sitten Mandraan. Miäs jää kotiin pelaamaan tietokoneella. Nörtin silmät on jo iltapäivän pelaamisesta kierossa, mutta jatkakoon ny sitten. Mandrassa ilta muuttuu aamuksi, siideri vaihtuu aamukahviin. Tämä on varmaan se varsinainen kesäaikaan siirtyminen kun kotiinpaluu tapahtuu vasta kymmeneltä aamulla kirkkaassa auringonpaisteessa.


2. pääsiäispäivä

Eikö nämä pyhät jo lopu? Miäs notkuu aina vaan kotona, eikö täällä ny kukaan enää käy töissä? Pitkän päiväkävelyn ja nukkumatta jääneen yön jälkeen kokkaaminen ei innosta ja koska pakastimen tyhjentäminen ei koskaan ole huono idea, nautitaan illalliseksi laskiaiselta jäänyttä hernerokkaa ja jälkiruuaksi joulutortut. Oikein maukas pääsiäispyhän ateria. Vielä kun katsotaan Hercule Poirot Hallowe'en Party -elokuva, on aika lailla saatu kerralla kasaan useampikin juhlapäivä.






Ei kommentteja: